Paula Paulina

петък, 29 януари 2010 г.

Фенг Шуй - СПАЛНЯТА



Човек прекарва около две трети от живота си в спалнята. Затова има някои специални изисквания за това помещение.Спалнята трябва да е уютна и да създава чувство на спокойствие. Човек е най-уязвим когато спи. Тогава той е податлив към "Ци на лошия късмет", която носи нещастия, злополуки и загуби. Спалнята не трябва да е преходна, а да има само една врата. Таванът не бива да е скосен или да има открити греди – това носи напрежение и лоши енергии в помещението.

Трябва да се постараете през деня в спалнята да влиза максимално количество Ци. Проветрявайте, дръпайте пердетата,за да влиза повече слънце.

Позицията на логлото е от изключително значение. То задължително трябва да се намира до стена, за да има опора. Не е добре леглото да е под прозорец – Ци излита през прозореца и има опастност спящият да не получи необходимата му за “презареждане” енергия. Спящият не бива да бъде с положение “крака към вратата”, което във Фън Шуй е известно като "позицията на мъртвеца".

Не поствяйте леглото под открита греда - гредите носят в енергийно напрежение, което предават под себе си. Скосените тавани също внасят объркана енергетика в спалнята.



Ако помещението го позволява, леглото е най-добре да бъде ориентирано с таблата на север. Избягвайте леглата с остри ъгли на таблите.

Огледалата в спалнята не се препоръчват. Ако има такова на дамската тоалeтека, то не бива да отразява леглото. Това причинява проблеми между спящите партньори. Водни украси и аквариуми също не са желателни. Те смущават съня чрез силните си енергии.

Цветове за пода и стените са пряко свързани с вкусовете на обитателите на спалнята. Това важи особено силно за детската спалня.

Не поставяйте картини в спалнята. Те активират енергии, които идват в повече за нуждите на това помещение. Телевизор и компютър в спалнята са лош Фън Шуй.

В семейната спалня може да поставите фигури на двойка лебеди или патици мандаринки. Патиците са чудесен активизатор на съпружеските отношения.

Не превръщайте спалнята в склад за вещи и дрехи. Под леглото не трябва да е пълно с ненужни предмети, защото носят стари енергии и смущават съня. Може да поставите под него пари или бижута – когато спите върху тях, това означава, че сте над тези неща, защото сте ги постигнали.



Първо и основно правило при разполагане на легло:

Леглото на двама партньори се разполага така, че да може да му се минава от двете страни. Така се разполага и легло за хора, които искат да привлекат партньор в живота си. И разбира се, леглото трябва да е двойно. По този начин символично заявяваме, че искаме другар в живота и правим място за него. Виждала съм легло на жена, която е сама - плътно опряно до стената. На въпроса защо, тя отговори, че и без това спи сама. Казах и, че ще продължи да спи сама, ако не направи място за минаване и на друг човек.

Легло на деца – най-добре единично легло, опряно до стената. Не е проблем леглото е да и по-голямо, но проблем става ако му се минава от двете страни. Стената дава опора, от която детето има нужда. Не бива да оставяме място и от двете страни на леглото за да не предизвикваме появата на романтични увлечения, освен ако детето е достатъчно голямо и му е дошло времето за това. Обикновено самото дете се чувства неудобно, ако леглото не е близо до стената, а често иска и мама да спи при него.

Второ правило: легло не бива да се поставя така, че човекът в легнало положение да е с крака точно срещу вратата на стаята. Но може долната част на леглото да е срещу врата на терасата или срещу вратата на гардеробното. Правилото се отнася само за входната врата на стаята.

Трето правило: леглото се поставя на мястото с “най-спокойна” енергия. Това обикновено е мястото по диагонал от вратата на стаята. По възможност над главата на спящите не бива да има прозорец, а стена. Добре е и потокът енергия “врата на стаята – прозорец” да не пресича леглото. Често последното условие не може да се спази. В такъв случай е добре да се сложат: плътни пердета или щори на прозореца за през нощта; шлифован кристал в светлата част на прозореца или между вратата и прозореца, ако е удобно. Тези неща ще балансират потока на енергията между вратата и прозореца.



Четвърто правило: човек в легнало положение трябва да вижда вратата на стаята. Случва се в стаи с Г-образна форма това правило да не се спазва. В такъв случай при всеки шум човек има желание да види дали не се отваря вратата на стаята, а не може. Съответно се създава напрежение. Корекция може да се направят по няколко начина в зависимост от конкретната ситуация.

Пето правило: мястото на леглото трябва да е чисто от геопатология – това са вредни за хората излъчвания от земята. Ако има такива, те могат да се неутрализират чрез методите, с които работи съответния специалист. Изследването за геопатология се прави чрез радиестезични методи. Това е много важно да се направи, защото човек прекарва дълго време в леглото и трябва да се зареди с благоприятна енергия, а не за се чувства уморен на сутринта.

Шесто правило: леглото да не е под най-ниската част на скосен таван, както и под видими греди. Скосените тавани притискат аурата на човека. Гредите излъчват остронасочена енергия, която също влияе зле на аурата. В резултат на това човек се чувства зле на сутринта, недоспал и с болки в тази част на тялото, която е била под гредата.

Разбирате, че при спазването на изброените правила, остава едно, две или най-много три възможни места за разположение на леглото в стаята. Ако има избор, добре е мястото да се избере според личните посоки на всеки.

Друг начин е леглото да е в благоприятни посоки според дома. Има се предвид неговия геомантски хороскоп, който се прави според датата на построяване, дата на нанасяне на собствениците, географската ориентация на дома. Това е трудно за обяснение в статия и представлява цяла една класическа школа във фън шуй, наречена “Школа на летящите звезди”.



Как трябва да се разположи леглото, ако посоките на партньорите са различни?

Рождени числа 1,3,4,9 принадлежат към “Източна група” и благоприятните посоки за тях са Изток, Север, Юг, Югоизток. Рождени числа 2,6,7,8 принадлежат към “Западна група” и благоприятните посоки за тях са Запад, Северозапад, Югозапад, Североизток. Ако двама партньори са различна група Изток-Запад, тогава те нямат обща благоприятна посока. Тогава приоритетен е “главата на семейството”, гледа се за него да е по-добре, защото той (или тя) храни семейството. Това е принципно положение в целия фън шуй – съобразяваме се най-много с главата на семейството.



Какво още може да се направи при партньори с различна група Изток-Запад?

Може леглото да се постави:

1. В посока възможно най-малко неблагоприятна за единия, например посока "Нещастие" се води неблагоприятна посока, но е почти неутрална. За другия партньор това ще е благоприятна посока.

2. В благоприятен сектор за единия и в благоприятна посока за другия. До тук говорихме само за посоки, но може да се разглеждат и сектори. Под посока на спане се има предвид в каква географска посока е върха главата на човек в легнало положение. Под сектор се има предвид самото място в дома.

3. Човекът, който спи в неблагоприятна посока може да се подсили чрез форми, цветове, символи. За да се прецени с какво да се подсили е необходима рождена дата, по която се прави китайска астрология.

4. Има и още варианти - да се използват благоприятни посоки и сектори според "Школата на летящите звезди”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар