Paula Paulina

четвъртък, 28 януари 2010 г.

ФЕНГ ШУЙ

КАКВО Е ФЕНГ ШУЙ?

Фенг шуй или фън шуй е древно изкуство и наука, развито преди около 3000 години в Китай.

Представлява комплекс от знания, които се отнасят до техники за балансиране на жизнената енергия, за да осигурят здраве, късмет и успех на практикуващия ги.


„Feng” означава „вятър”, а „shui” означава „вода”. В Китайската култура нежният вятър и чистата вода се асоциират с добрата сполука. „Добро фенг шуй” означава хубав живот и успех, а „лошо фенг шуй” съответно несполуки и нещастия.

Фън шуй се базира на Даоиската философия и разбиране за природата, в частност на идеята, че Земята е жива и пълна с енергия.

Древните китайци са вярвали, че земната енергия може както да гради, така и да руши. Ин и ян, както и петте елемента, са едни от основните аспекти на фенг шуй и също идват от Дао.

Основните пособия, използвани във фенг шуй, са компас и ба-гуа. Ба-гуа е осмоъгълник, съдържащ символите на И Чин, древен оракул, на който фенг шуй се базира. Ба-гуа е един от най-лесните методи за практикуване на фенг шуи.

Това древно китайско изкуство се прилага успешно както за дома, така и за бизнеса. Има нива на фън шуй, които са лесно достъпни и изпълними, но истинското знание изисква дълги години обучение. Това е едно много дълбоко и комплексно познание.

С КАКВО ДА ЗАПОЧНЕМ?

Няколко полезни съвета за начинаещи:

Почистването е първото нещо, което се прави във фенг шуй. Освободете се от всички ненужни вещи и всичко, което не харесвате. Осовбождаването от хаоса и ненужните вещи действа като терапия. Отделете достатъчно време за този процес, тъй като това е основата за изпълването на вашето пространство с чиста, хармонична енергия.


Свеж въздух и достатъчно светлина. Тези два елемента са много важни за добрата Чи /енергия/. Проветрявайте често, поставете в помещенията пречистващи въздуха растения. Допускайте колкото може повече естествена светлина.

Определете Ба-гуа на помещението с помощта на компас. Така ще разберете коя част от дома или офиса ви към кой аспект от живота се отнася.

Изучете петте елемента и цикъла им от теорията на фенг шуй. Това ще ви помогне да усилите или намалите някой елемент в специфична зона, според желанията ви. Например, ако се стремите към изобилие, трябва да въведете елемента дърво, както и да подсилите елемента вода в югоизточната зона на пространството ви.

Откриите кой е вашият фън шуй елемент и направете обкръжението си подходящо за него. Например, ако вашият елемент е огън, може да сложите предмети, символизиращи огъня.

Изчислете вашето число гуа и съобразявайте действията си през деня с вашите положителни посоки. Непременно ориентирайте леглото си според вашето число Куа. Например, ако вашето число е едно, то добрите ви посоки са югоизток, изток, юг и север.

Винаги следете енергията в дома си и как тя се отразява на живота ви. Нищо не е постоянно в света на енергията, това е една динамична и вечно променяща се система. Бъдете мъдри и направете света около вас щастлив.

ЧИСЛОТО КУА (ГУА)

Индивидуалното чусло гуа помага на човек да определи благоприятните и неблагоприятните за него посоки. Всяко число привлича различни сили. Фън шуй препоръчва да се яде, седи и спи в благоприятна посока.
Професионалното развитие, здравословното състояние, елементите и цветовете, благоприятните посоки, това и много още може да се определи от числото гуа. Това число дава информация за нивото на комфорт на човек в определено обкръжение, съвместимостта му с другите хора, предизвикателствата и опасностите, с които може да се сблъска през живота си.

Четирите най-благоприятни посоки според числото гуа:
Лично развитие /Fu Wei/: Тази посока помага да се подобри личното развитие, носи стабилността. Подпомага мисловния процес. Кара ви да бъдете по-внимателни с хората и да ги уважавате.
Взаимоотношения /Nien Yen/: Както е видно от името, това е посоката на взаимоотношенията и връзките. Тя ще ви помогне да изградите прекрасни отношения със семейството, приятелите и познатите, избягвайки всякакви проблеми, спорове, кавги и недоразумения.
Здраве /Tien Yi/: Тази посока ви носи добро здраве и ви предпазва от болести. Носи облекчение на болките и помага на оздравителния процес.
Успех /Sheng Chi/: Това е посоката, която ще ви донесе напредък в учението. Разцъфтяване на бизнеса и изобилие от щастие също ще дойдат от тази посока. Това е посоката на богатството и просперитета. Майсторите на фенг шуй препоръчват тази посока, като най-благоприятна, за спане, работа и седене.

Ето и четирите най-неблагоприятни посоки според числото гуа:
Шестте злини – пречки /Lui Sha/: Тази е посоката, която ще ви създава правни проблеми и ще ви носи постоянно болести.
Петте призрака – болести /Wu Kuei/: Това е посоката, която може да донесе болести в семейството ви, скандали, а също и инциденти.
Тотална загуба /Chueh Ming/: Това е най-лошата посока по отношение на работа, кариера и финанси. Може да донесе ужасни нещастия.
Лош късмет /Hou Hai/: Тази посока може да доведе до спорове и загуба на пари.

Как да изчислим индивидуалното число гуа:

Индивидуалното число куа се изчислява на базата на Китайския слънчев календар. Затова, ако сте родени преди седми февруари, изчислявайте на база на предходната година. Например, ако сте родени на 10.01.1974, изчисленията ще направите за 1973 година.

Ако сте жена, съберете последните две цифри на рожденната си година и към тях прибавете чилото 5 и продължавате да събирате, докато получите едноцифрено число. Например, ако сте родени на 15.05.1978, събирате 7+8=15, 15+5=20, 2+0=2 – вашето число Куа е 2.

За мъжете, съберете последните две цифри на рожденната си година, сведете ги до едноцифрено число и ги извадете от 10. Например, 15.05.1978 – 7+8=15, 1+5=6, 10-6=4, вашето число Куа е 4.

БЛАГОПРИЯТНИ ПОСОКИ:

лично число успех здраве взаимоотношения лично развитие
КУА /Sheng Chi/ /Tien Yi/ /Nien Yen/ /Fu Wei/

1 ЮИ И Ю С
2 СИ З СЗ ЮЗ
3 Ю С ЮИ И
4 С Ю И ЮИ
5 мъже СИ З СЗ ЮЗ
5 жени ЮЗ СЗ З СИ
6 З СИ ЮЗ СЗ
7 СЗ ЮЗ СИ З
8 ЮЗ СЗ З СИ
9 И ЮИ С Ю


НЕБЛАГОПРИЯТНИ ПОСОКИ:

лични число лош късмет петте призрака шестте злини тотална загуба
КУА /Hou Hai/ /Wu Kuei/ /Lui Sha/ /Chueh Ming/

1 З СИ СЗ ЮЗ
2 И ЮИ Ю С
3 ЮЗ СЗ СИ З
4 СЗ ЮЗ З СИ
5 мъже И ЮИ Ю С
5 жени Ю С И ЮИ
6 ЮИ И С Ю
7 С Ю ЮИ И
8 Ю И И ЮИ
9 СИ З ЮЗ СЗ

Няма коментари:

Публикуване на коментар