Paula Paulina

петък, 29 януари 2010 г.

Фенг Шуй - ЕЛЕМЕНТИ

ЦИКЪЛ НА ЕЛЕМЕНТИТЕ

Теорията за петте елемента е основана на същите принципи, като философията за Ин и Ян – постоянни промени, еволюция и постигане на баланс. Елементите, според фън шуй, са земя, метал, огън, дърво и вода. Те могат да се разглеждат като отделни фази на постоянно променящ се цикъл. Елементът разцъфва и сменя предходния, както сезоните следват един след друг. Всеки елемент може да се разглежда като проявление на определелен аспект от Чи, енергията на вечността, която прониква през цялата Вселена.

Всеки елемент има свои собствени характеристики. От всички, Огънят е най-силния. Той изразява мощна енергия, Земята – опора и подкрепа, Дървото – разтеж, Водата символизира свобода и обновление, Металът – силата на ума.

ЕЛЕМЕНТИТЕ И ТЕХНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ

В Китайската философия, всеки един елемент отговаря на определен цвят, форма, вкус, сезон, посока, част от тялото и много още неща. Елементът Дърво /лично развитие/ – Тук цветовете са чисти и енергетизиращи – зелен, който стимулира израстването и лилав, цветът който носи изобилие и богатство. Дървото символизира енергиите, които се движат вертикално и затова неговите форми са цилиндри и колони.
Елементът огън /сила и мощ/– Цветовете на огъня са червен и оранжев, ярки цветове, който пръскат светлина и енергетизират. Формите, които създават огнената енергия са пирамида, триъгълник, диамант и всички фигури, изобразяващи слънце с лъчи. Тези форми изпращат енергия бързо във всички посоки и предизвикват движение и промяна.
Елементът Земя /опора и подкрепа/– Земята се асоциира с приглушените жълто-кафяви тонове. Тези цветове успокояват и забавят енергията. Формите на земната енергия са квадрати и правоъгълници. Те са хоризонтални форми, които стимулират заземяването на енергията. Замяната на портретите с пейзажи, може да увеличи земната енергия в дома.
Елементът Метал /сила на ума/ - Цветовете му са бял, сребърен, сив. Тези цветове са ясни и влияят на интелигентността. Металът се изобразява и с дъга. Това е много мощно, носи креативност и има лечебен ефект. Формата на метала е кръг. В кръга, енергията е в постоянно движение и струи навън. Кръговото движение на енергията често събира индивидуалностите в общност.
Елементът Вода /свобода и обновление/ – Водата се представя от синьото и черното. Тези цветове пробуждат мъдростта. Символи на водната енергия са всички свободно падащи форми и тези, които могат да задържат вода. Водната енергия циркулира, изкачва се нагоре и пада.


Всеки елемент може да има и ин и ян характеристики. Например:

Ин металът ще бъде мек, като сребро, докато ян металът ще е твърд като стомана.

Растенията, които са свежи и зелени са пример за дърво ян, а мъртвите – дърво ин.

Картините, изобразаващи вода, вълнообразните завеси, носят ин водна енергия, а акваиумите с рибки и фонтаните са ян.

Огънят обикновено е ян, но не винаги. Ин огън са свещите, приглушената светлина, ароматните есенции – карамфил, канела, тамян и т.н.

Движението на Чи през елементите обуславя дали ще са ин или ян и носи разтеж и промяна. Балансът на елементите в пространството около нас оптимизира Чи и носи душевен мир и спокойствие, прави мястото уютно и релаксиращо.

За да приложим на практика наученото за елементите, трябва да разберем цикъла им. Той може да бъде конструктивен или деструктивен. В природата двата цикъла са в хармония и баланс. В нашето жизнено пространство можем да ги балансираме с помощта на фън шуй.

Конструктивен цикъл на елементитедърво огън земя метал вода


Деструктивен цикъл на елементитевода огън метал дърво земя


В конструктивния цикъл, Дървото поддържа Огъня, Огънят създава Земята, Земята изгражда Метала, Металът създава Водата и Водата подхранва Дървото. Този цикъл използва положителните качества на всеки от елементите и тяхната съвместимост. Например, човек, роден в година с елемент дърво, би имал съвместимост с хора, родени в години с елементи Огън и Вода.

В разрушителния цикъл на елементите Водата гаси Огъня, Огънят топи Метала, Металът сече Дървото, Дървото изтощава Земята, Земята попива Водата. Елементите, които са един до друг в този цикъл, не са съвместими. Ако все пак искаме да използваме два несъвместими елемента, можем да сложим между тях буфер. Това е елемент, които е съвместим с тези два елемента. Така се намалява тяхната несъвместимост.

В китайската медицина всеки елемент отговаря за определена част от тялото. Водата за бъбреците, огънят за сърцето, земята за далака, металът за дробовете и дървото за черния дроб. Всеки от елементите е свързан с външни части и органи на тялото, който са лесно видими и лесни за диагностика. Например черният дроб /дърво/ е свързан с ноктите и очите и може лесно да се диагностицира.

Фенг шуй и баланс

Философията на фън шуй е да се стремим към балансиране на всичко в обкръжението ни. Това е дълъг и сложен процес, който практически е безкраен. Ако искате да постигнете нещо бързо, да направите някаква промяна в живота си, използвайте цветовете и формите на елементите, чието влияние искате да коригирате. Например, ако сте човек, който бързо се ядосва, вероятно личната ви Чи е доминирана от прекалено много огнена енергия. Тя може да се балансира, като засилите елемента вода в спалнята си – акценти в черно или синьо, фонтан или друг воден символ.

Огледайте пространството около себе си – дома, работното място, всяка стая. Вижте дали някой елемент не е доминиращ. Ако е така той ще оказва влияние върху всички апекти на живота ви. Много огън – спорове, кавги; много земя – прекалено заземяване, което би ви попречило да се радвате на живота.

Най-важното, което винаги трябва да помните е, че безпорядъкът пречи на свободното движение на Чи. Това се отнася, както до разхвърлените вещи, така и до прекаленото натрупване на елементи. Дори да използвате елементите в техния конструктивен цикъл, не прекалявайте с тях, не претрупвайте пространството. В противен случай ще получите ефекта на хаоса.

И все пак, най-важно е намерението, с което правите нещата. Дори пространството около вас да не е в идеален баланс и хармония, бъдете добър човек, с положителна нагласа, с мир и хармония в душата.

ПЕТТЕ ЕЛЕМЕНТА

Фън шуй е изкуство, помагащо да внесем в живота си и обкръжението си хармония и баланс. Вселената е изградена от енергия и материя. Фенг шуй нарича енергията Чи и разделя материята на пет елемента. Фенг шуи изучава как чи протича през материята и как влияе на хората.
Когато чи е блокирана от неблагоприятно разположение на материята, се превръща в ша. Ша е негативна енергия. Използвайки фън шуй, можем да неутрализираме ша и да я превърнем в благотворна енергия чи.


За да добием представа как работи чи, трябва да разберем елементите, цикъла им и теорията за ин и ян.

Всеки обект във вселената притежава своя собствена енергия, която си взаимодейства с енергията на останалите елементи. Фенг шуй се основава на теорията, че всички обекти, независимо дали са живи или неодушевени са в движение. Това не е просто вярване, а се базира на научния факт, че всеки предмет се състои от отделни молекули и атоми, които са в постоянно движение.

Чи, или енергията, на обект, човек или място е от особена важност във фенг шуи. Движението на чи е уникално за всеки дом и място. То може да бъде повлияно чрез системата на петте елемента. Те са: вода, дърво, огън, метал и земя. Елементите взаимодействат един с друг и едни елементи се допълват и са в сътрудничество, докато други са в неблагоприятна комбинация един с друг.

Фенг шуй елементите имат голямо влияние върху чи на дома или пространството.

Например водата, под формата на фонтан или аквариум с рибки, е символ на просперитет, възможности, богатство, докато капещото кранче или течащото казанче в тоалетната, символизират лошо здраве и загуба на пари.

Дървото изобразява развитието и креативните енергии. Може да използвате дървени предмети за мотивация, вдъхновение и страст.

Тъй като металните елементи са проводници на енергия, може да ги използвате за генериране на енергия в определена зона. Много хора използват определен метал за различни здравословни проблеми, например медни гривни. Трябва обаче да се внимава, прекаляването с елемента метал, може да доведе до излишък на енергия и тя се превърне в деструктивна.

Земята е солидна и постоянна. Като елемент носи същите качества, тя е основата на дома. Земята е полезна на места, където има прекалено много движение.

Огънят се смята за най-силния от петте елемента и представлява енергия и страст.

Самото познаване на елементите не е достатъчно за практикуване на фенг шуи. Трябва да се отчита и положителното или отрицателното въздействие, което имат елементите един към друг. Например, ако имате стая, където отсъства елемента дърво, няма да бъде достатъчно да сложите символи дървени символи. Ще трябва да добавите и елемента вода, защото водата помага на дървото да расте. Това се определя от цикъла на елементите.

ВОДА

Като елемент, водата се отнася към ин, женското начало. Във фън шуй водата се асоциира с емоциите и мъростта, произлизаща от душата.

Цветът на водата е черен, посоката – север.

Както знаем, Feng shui означава “вятър и вода”, от това следва, че водата е елемента с най-голямо значение в живота ни. Вятърът разпръсква чи, а водата я задържа.

Планетата ни е покрита с повече вода, отколкото суша. Нашите тела, се състоят основно от вода.


Във фенг шуй, водата се свързва с просперитета. За да работи в наша полза, тя трабва да се движи или да пада. Най-често се използва под формата на фонтан или аквариум. Дори съвсем малка декорация с елемент вода, може да донесе голяма полза. Много важно е да поддържате водата чиста. Застоялата, мръсна вода не носи нищо хубаво, дори може да навреди.

За външна декорация, водата може да се използва за басейни, фонтани, изкуствени езерца и реки, важното е да се поддържа чиста и да се движи.

Рибите в аквариума помагат на водата да циркулира. На мандарински, думата “риба” се произнася по същия начин, като думата “излишък”. Най-добрият начин да постигнете богатство и благополучие, дори в излишък, е да се сдобиете с аквариум с рибки.

Местоположението на аквариума също е важно. Най-добре е да се сложи в дневната. Не се препоръчва аквариум в спалнята, тъй като аквариумът с рибки символизира движение, а спалните трябва да са тихи и спокойни места.

Във фенг шуи се избягват острите ъгли и като най-добра форма за аквариум се препоръчва кръга. Кръгът се отнася към елемента метал, а металът се комбинира добре с водата.
Водата може да заздрави отношенията ви с хората, да ви донесе нови връзки, да помогне за просперитета на дома. Запомнете, че ако използвате фонтан, той трябва да е направен от метал. Ако е направен от друг елемент, ще блокира положителното влияние на водата.

Хората, родени под влиянието на елемента вода, притежават флуидността на река, която определя тяхната сила и тих чар. Те са креативни, интуитивни, дипломатични и умеят да проникват в хората и да ги убеждават, както водата прониква навсякъде.

Фенг шуй създава хармония и баланс между човешкото тяло, ум, дух и околната среда. Но не бива да се концентрираме само върху физическия аспект. Преди да започнем да създаваме хармония извън нас, трябва да открием хармонията в себе си.

ДЪРВО

Енергията на елемента дърво се отнася към растежа, развитието и планирането. Дървото е особен елемент, защото е едновременно здрав и гъвкав. Символизира както гнева, така и депресията. Посоката му е изток, цвета - зелен, формата – колона.

Дървото символизира раждането на нов живот.

Живите растения са чудесен пример за жива и благотворна чи. Според фън шуй, те помагат на нейното движение, поглъщат я и я пренасочват.


Живите растения се използват за корекция на негативните излъчвания от така наречените “лоши зони”. Например ъгли, остри ръбове, стълбища, където енергията не се задържа, могат да се аранжират с живи растения, които ще успокоят чи и ще я накарат да потече спокойно. За целта може да се използва и друг символ на елемента дърво, напр. маса, произведение на изкуството, картина, но няма нищо по-силно от живата енергия. Колкото повече живи растения, толкова по-добре.

Ако все пак има зони, където не можете да поставите живи растения, използвайте цветовете на елемента дърво – синьо-зелената гама.

Не използвайте сухи цветя, те са лошо фенг шуй. За предпочитане пред сухите са изкуствените цветя.

Хората, родени под знака на дървото, имат много характеристики. Те са етични, имат висок морал, уверени в себе си. Притежават способност да разбират истинската стойност на нещата. Имат различни интереси и са способни да изпълняват големи проекти, научни изследвания. Знаят как да споделят постигнатото и как да потърсят помощ. Прогресивни и благородни са.

Една от лошите им черти е, че понякога отхапват прекалено галям залък, имат недовършени проекти и скачат от една идея на друга, без да получат удовлетворение. За да избергнат това, добре е винаги да работят с партньор, който да им помага и да не им позволява да разпиляват силите си.

МЕТАЛ

Металът е символ на богатство и защита. Посока – запад, цветове – бял и всички метални оттенъци. Органите, които контролира – дробове, кожа, коса.

Може да се използва злато, сребро, стомана, желязо, месинг, мед. Когато използваме метал в декора си, трябва да избягваме остри ръбове. С метала трябва да се внимава.

Един метален меч може да служи за защита, но ако случайно попадне в детски ръце, може да бъде опасен. Златото и среброто са символ на богатство, но привличат крадци. И тук важи правилото, че към декорацията трябва да се подхожда мъдро, с усет и баланс.

Металът се асоциира с парите и по тази причина най-често използвания символ на елемента метал са китайските монети. Те са кръгли, с изрязан квадрат в центъра и лесно могат да се завържат с червена панделка например. Три китайски монети, съветва фън шуй, вързани с червена връв, ще ви донесат богатство, ако ги държите в портмонето си например.

Друг, често използван символ на елемента метал, са металните камбанки. Хубаво е да се закачат до врати и прозорци, които често се отварят. Звукът им успокоява и хармонизира чи.

В стая, доминирана от елемента дърво, ако поставите метал на подходящо място ще уравновесите енергията.

Храни, богати на метал: тофу, ориз, лук, чесън, репички, ряпа, алабаш, канела, джоджен, праз, карамфил, хрян, босилек, индийско орехче, копър, розмарин, анасон, горчица. Тези храни помагат на храносмилането и ускоряват циркулацията на енергията. Особено полезни са за лениви, слабо активни, летаргични и студени хора.

Металните хора обичат минимализма и са организирани, чисти и въздържани. Живеят просто.

ЗЕМЯ


Земята е уникален елемент и има много по-дълбок смисъл, отколкото му се придава обикновено. Тя не е просто пръст, тя е нашия дом. Тя е майка на милиони същества, на планини, реки, морета, океани. Земята е нашата основа. Всичко, което използваме в ежедневието си е произлязло от земята. Земята е най-стабилния от петте елемента.

Като елемент, тя се определя от фън шуй като суха и студена. Цветът е жълт, принадлежи към ин, женското начало, пасивна е. В същото време символизира сила, изобилие, стабилност, способността за изграждане върху солидна основа, майчинството.

Формите, които се асоциират с елемента земя са: квадрат, правоъгълник, дълги и гладки повърхности. Ориентирана е към центъра, сърцето на дома ви.

Ако се използва правилно, земята може да бъде много силен елемент. Всякакви керамични и глинени съдове, фигурки, теракота, камъни, минерали могат да се използват за засилване на елемента земя. Нефритът е много подходящ минерал за тази цел. На късмет е, ако сложите малка нефритена фигурка между вас и компютъра. Нефритът поглъща огъня /електричеството/ от монитора, така ви предпазва.

Използвайте саксии от естествен материал за растенията си – глина или керамика.

Земните хора са лоялни, справедливи, упорити и стабилни. На тях може да се разчита. Имат афинитет към отглеждането на каквото и да е. Грижовни, те се тревожат за всичко живо под слънцето.

ОГЪН

Огънят е много мощен елемент. Той е символ на енергия и страст. Асоциира се с юга и червения цвят. Той е ян, мъжки. Драконът и птицата феникс са символи на огъня.
Огънят е най-мъжкия от петте елемента. Прекалено много огън в една стая, може да стимулира толкова много чи, че да предизвика гняв, импулсивност, агресия, безпокойство. По тази причина в спалните не се нуждаем от голямо количество енергия. Огънят ускорява храносмилането. Важно е да поддържаме баланса му в храната, която консумираме.


Не бива да избягваме огъня, а просто да го балансираме. Ако няма достатъчно огън или чи в стаята, може да се почувстваме апатични, без сили и желание за действие, да ни обхване студ, летаргия.

Ако доминиращият елемент на дома ви е огън, внесете спокойствие с елемента вода и различни акценти с елементи метал и земя. Внимавайте да не прекалите с дървото.

Хората, радени под влиянието на огъня носят специфичен огнен чар и импулсивен ентусиазъм. Те са родени водачи. Решителни, драматични личности, отличаващите от тълпата. Импулсивни.

Когато искате да внесете повече чи в някое помещение, фън шуй съветва да използвате червения цвят, фигурка на дракон или свещи.

Огънят ни дава топлина, енергия и ни позвалява да приготвяме храната си. С него обаче трябва да се работи внимателно. Когато е насочен неправилно може да предизвика инциденти, нещастия, развод. Не забравяйте, че ключът е в хармонията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар