Paula Paulina

вторник, 24 септември 2013 г.

Полезни съвети за поддържане на обувки и крака

Реших да обърна внимание на най-честите грешки, които допускаме, както и решения за тях.

Не знам, дали знаете, че миризмата на краката не идва от гъбички, а от бактерии. И в двата случая обаче, трябва да вземете мерки за справяне с този проблем. Преди да посетите специалист, може да промените навиците си и с изненада да установите, колко лесно е било!

Ако имате подобен проблем, още днес си купете антибактериален сапун и ябълков оцет. Измивате старателно краката си със сапуна, след което ги накисвате в разтвор от 100 мл оцет и малко гореща вода, колкото да покрие глезените ви. Температурата я определяте според вашата търпимост на топлина.

Предварително преценете, къде ще се разположите, вземете си телефона, таблета, книга или нещо занимателно, защото в това положение ще прекарате поне 20 мин, за да подейства оцетът! След това се изплаквате и подсушавате.
___________________________________________________________________________________

Държа да обърна внимание на подсушаването! От сега нататък трябва да свикнете, че винаги, ама винаги трябва да избърсвате старателно водата и между пръстите, защото влагата и топлината са най-благоприятната среда за развитието на бактериите! Не го забравяйте!

Процедурите с антибактериалния сапун и ябълков оцет трябва да направите 5 последователни дни, а след това, когато усетите нужда. Може профилактично да ги повтаряте един път в седмицата или в месеца.

А за да премахнете неприятната миризма от обувките може да поръсите вътрешната част на обувките със сода за хляб. оставяте ги на проветриво място поне една нощ, а преди да ги обуете, трябва да ги изтърсите добре.

Може да сложите вътре напоен чорап с ябълков оцет, а обувките да поставите в торбичка, връзвате я внимателно, като внимавате, да не влиза въздух от никъде. Трябва да преседят така поне 24 часа. След това махате парчето плат (или чорап), напоен с оцет и оставяте обувките да изсъхнат някъде на проветрение.

Ако все пак вашата кожа отделя повече пот, необходимо е да си купите подходяща пудра за крака и спрей за обувки. Никога спреят не се пръска непосредствено преди обуване на обувката! Това се прави предишната вечер, за да може да се ароматизират, но и да се изпари ненужното количество. Подходящи продукти има немската марка Gehwol (около 14-15лв), както и други. При изборът на пудра за крака, може да пробвате продуктите SNB, те имат пудра с телесен цвят и бяла с дезодориращо действие. (Цената им е около 8 лв.)

Сигурно сте чували за правилото, обувките да не се носят в два последователни дни. Това е за да не се деформират бързо самите обувки, но и за да може да се проветряват от попитата влага.

Носете винаги естествени материи. Чорапите от изкуствени влакна спарват кожата, а от там се получава и стимулиране производството на потните жлези, което пък благоприятства за развитието на бактериите.

За да не се деформират обувките и ботушите ви през влажните сезони, никога не ги оставяйте в непосредствена близост до отоплителни уреди, не ги мажете с "лустро", а си създайте навика да ги боядисвате всеки ден. От вечерта ги почистете с малко хладка вода. Оставете ги да изсъхнат, след което ги боядисайте с боя за обувки. Аз лично много харесвам боите "Erdal", защото са обогатени с бадемово масло, имат приятен аромат, лесно се нанасят с апликатора си, не са скъпи и се намират във всички големи магазини. След като изсъхне боята, по желание може да ги намажете равномерно с гланц, който изолира от дъжда и влагата. Ако се грижите добре за обувките си, те ще ви бъдат "благодарни". Ще запазят по-дълго време красивия си нов вид, няма да се деформира кожата им, няма да пропускат вода, а най-важното е, че ще продължават да предпазват вашите крака сухи (което е най-важната им цел)! Процедурата с поддръжката на обувките отнема не повече от 10 мин. Нима не разполагате с толкова всеки ден?!

Най-добрият начин за съхранение на обувките, когато свърши сезонът е, да се прибират в кутиите си. Но не всеки има толкова място за съхранение. Затова е много удачно да сложите смачкани топки хартия (може амбалажна или вестници) вътре в обувките, за да не се смачкат, а да останат изпънати за следващата им употреба.

И накрая, реших да споделя с вас няколко интериорни решения за съхранение на любимите аксесоари на дамите - обувките!





Няма коментари:

Публикуване на коментар